Gamlebyen Loft

Fra lokalt avfall til en nyskapende fasadeløsning

 

I St Halvardsgate 33 står nå Gamlebyen Loft ferdig – et nabolagsutviklingsprosjekt ledet av Natural State som skal gi liv til området gjennom mat- og kulturarrangementer, samt være et samlingssted for gründere, frilansere og folk som søker et tverrfaglig og inspirerende arbeidsfelleskap.

Det rehabiliterte bygget har gått gjennom en transformasjon, hvor hovedpremisset var bærekraftig stedsutvikling med en utstrakt gjenbruk av eksisterende byggematerialer. Det gjenspeiles ikke minst i bygningens ytre, hvor den originale brannskadde mursteinsfasaden har blitt demontert og bygget opp igjen med en kombinasjon av lokalt ombrukt tegl og skjermtegl av oppsirkulert teglavfall. Gründerbedriften HØINE ble engasjert i arbeidet med å kartlegge potensiale for ombrukstegl i prosjektet, samt håndtere den sirkulære prosessen fra riving, bortfrakt og lagring til foredling, levering og montering.

Mørtel til besvær

En av hovedårsakene til at man frem til i dag ikke har gjenbrukt murstein i Norge, har vært den utstrakte bruken av sementmørtel i murverket. Den opprinnelige fasaden i St Halvardsgate var typisk for norske bygg fra etter 60-tallet, med en kombinasjon av hulltegl og sement – en utfordring HØINE har hatt som ambisjon å løse og som er nøkkelen til full utnyttelse av de store teglmengdene som årlig går til deponi. Prosjektet i St Halvardsgate var en gyllen anledning til å utforske hypoteser og metoder for effektiv rensing av sementmørtel, gitt det overkommerlige arealet på totalt 75 kvm. Prosessen har bevist at tilsvarende prosjekter kan være økonomisk bærekraftige ved bruk av HØINE sin metode. Utviklingen av en mer oppskalert og automatisert prosess er i gang, slik at tjenesten kan tilbys langt større byggeprosjekter og på sikt åpne markeder også utenfor Norge.

Verdens første fasade med oppsirkulert skjermtegl

Ettersom deler av fasaden var skadet i brann, og det ikke var nok donorstein til å dekke behovet i den nye fasaden, var det nødvendig å se på en alternativ løsning. Med støtte fra Oslo Kommune og Klima- og energifondet, fikk HØINE anledning til å videreutvikle en innovativ fasadeløsning basert på oppsirkulert mursteinsavfall. Løsningen ble «pilar» hvor den lokalt rensede steinen dannet grunnlaget for 9 pilarer og hvor man i mellomfeltene monterte skjermtegl. Ved å skjære brukte murstein i skiver oppnår man fire ganger så mye fasadekledning per stein, et enda bedre CO2-regnskap og en langt mer tidseffektiv montering enn ved tradisjonell muring. Løsningen har også gjennom laboratorietester vist bedre frostmotstandsegenskaper enn tradisjonell murstein, både nye og gamle. Skjermteglfasaden på Gamlebyen Loft er første av sitt slag og basert på interessen fra bransjen, har HØINE stor tro på at den ikke blir den siste.

Økt etterspørsel etter ombrukstjenester og -produkter

Gründerbedriften har gjennom sitt agentur på importerte, gamle murstein fra Danmark åpnet markedet for ombrukstegl i Norge. Selv om etterspørselen etter CE-merket tegl fra nabolandet har tatt av, er tendensen at det i prosjekter med eksisterende tegl er ønskelig fra byggherres side å utnytte verdiene i råvaren, som til nå har vært sett på som avfall. HØINEs ambisjon om å etablere sirkulære teglverk for test, mottak og foredling treffer godt i tiden – hvor byggebransjen står ovenfor store miljøutfordringer og langt strengere krav til bla CO2-utslipp. Prosjektet i St Halvardsgate er et viktig eksempel både på hvilke muligheter ombrukstegl gir, men også hvordan ombruksprosesser utføres i praksis.



Gevinst for folk og klode

Ombruksteglen settes ikke bare pris på som et vakkert og varig fasadevalg gjennom sine robuste egenskaper og naturlige patina. Gammel framfor ny murstein sparer samfunnet for 100 ganger så mye CO2-utslipp knyttet til produksjon. I tillegg unngår man naturinngrep og ødeleggelse av biologisk mangfold ved uttak av sand og leire. I St Halvardsgate har man gjennom å kle den 75 kvm store fasaden med ombrukstegl spart samfunnet for 4 tonn avfall og 1 tonn CO2, som tilsvarer tur/retur Roma med en bensindrevet bil. Selv om gevinsten fra dette prosjektet isolert sett kun er et lite bidrag, er det et stort potensiale i CO2-besparelser for ombrukstegl som fasadekategori.

Gamlebyen Loft, Oslo
Byggherre: St Halvardsgt 33 AS
Prosjektansvarlig: Natural State AS
Arkitekt: Moi Arkitekter / HØINE AS
Entreprenør: KAPH entreprenør AS
Murer: Murercomaniet AS
Montør: Haandverkerne AS
Fullført: 2021

 
  • 75 kvm rik tekstur og patina i et ekstremt robust og vedlikeholdsvennlig materiale

  • En tilsvarende fasade i nyprodusert tegl ville krevd ett tonn CO2 i produksjon. I tillegg benyttes 4 tonn teglavfall som sparer naturen for deponi, nye ressursuttak og tap av biologisk mangfold.

  • Søylene bruker mursteinen fra nedrevet fasade fra selve bygget. Skjermteglen er supplert med murstein fra et lokalt riveprosjekt.